Gå direkt till innehåll
Näringsintaget viktig faktor för att undvika onödiga vårdkontakter: Världsparkinsondagen uppmärksammas med Parkinsonpodden Special om mat och nutrition

Pressmeddelande -

Näringsintaget viktig faktor för att undvika onödiga vårdkontakter: Världsparkinsondagen uppmärksammas med Parkinsonpodden Special om mat och nutrition

  • Världsparkinsondagen 2020 infaller på påskafton, 11 april
  • Många personer med Parkinsons sjukdom tillhör en riskgrupp och bör skyddas från smitta av coronaviruset
  • Intag av näringsriktig mat är viktigt för att undvika onödiga vårdkontakter

Världsparkinsondagen firas den 11 april och infaller i år på påskafton. Påsken förknippar vi bland annat med mat och socialt umgänge. I år måste vi alla göra avkall i våra sociala kontakter och speciellt viktigt är det för många personer med Parkinsons sjukdom eftersom de tillhör de grupper som ska skydda sig mot coronaviruset. Mat smakar oftast bäst i sällskap, så därför är det viktigt att betona betydelsen av att äta näringsrik mat för att undvika onödiga vårdkontakter.

Parkinsonpodden Special värnar om de äldre och sköra, och diskuterar om mat och kosttillskott kan påverka sjukdomsförloppet och stärka immunförsvaret. Johan Lökk, professor och överläkare i geriatrik på Karolinska universitetssjukhuset, delar med sig av sin kunskap och erfarenheter.

- Våra tankar går till de medlemmar och närstående som av ålders- eller hälsoskäl tvingas avstå påskens samvaro med nära och kära, säger Eleonor Högström, ordförande för Parkinsonförbundet. En samvaro som vi i år måste lösa med telefon, mejl och sociala medier. Ingen får glömmas bort.

Parkinsonpodden sänds på Världsparkinsondagen, 11 april, och vänder sig främst till alla Parkinsonförbundets medlemmar och andra som lever med Parkinsons sjukdom, samt vårdpersonal och andra intresserade. Parkinsonpodden går att lyssna på från Parkinsonförbundets hemsida eller där poddar finns.

− Vårt mål är att förbättra livet för människor som påverkas av sjukdom. Parkinsonförbundet gör en mycket viktig insats med sitt arbete, så det var en självklarhet för oss att i denna speciella situation som hela vårt samhälle befinner sig i, stödja ett specialavsnitt av Parkinsonpodden till stöd för många personer som nu lever isolerade liv, och för att uppmärksamma Världsparkinsondagen, säger Linn Mandahl, vd för AbbVie Skandinavien.

Om Världsparkinsondagen

Internationella Världsparkinsondagen firas varje år den 11 april, på James Parkinsons födelsedag. James Parkinson var en engelsk läkare som var först med att beskriva det neurologiska tillstånd som senare fick namnet Parkinsons sjukdom.

Om Parkinsons sjukdom

Parkinsons sjukdom är en neurologisk sjukdom som innebär att nervceller som tillverkar dopamin långsamt försvinner och leder till dopaminbrist i hjärnan. Sjukdomen utvecklas oftast långsamt och det är inte förrän en relativt stor andel av de dopaminproducerande nervcellerna har skadats, som rörelsesymtom så som förlångsammad gång, stelhet, skakningar med mera uppkommer. Man kan ännu inte bota eller bromsa sjukdomsförloppet, men redan nu går det att minska symtomen och förbättra livskvaliteten för de som påverkas av sjukdomen.

Om Parkinsonförbundet

Parkinsonförbundet är en patientorganisation med 9 000 medlemmar i 24 länsföreningar. Parkinsonförbundet informerar, stödjer forskning, uppmuntrar och hjälper de som drabbats av sjukdomen. Förbundet arbetar med att förbättra förhållandena för parkinsonsjuka, för personer med parkinsonliknande sjukdomar och deras närstående.

Om AbbVie inom neurologi

Vårt engagemang för att tillgodose medicinska behov hos människor som lever med neurodegenerativ sjukdom är orubbligt. Vi tillhandahåller för närvarande Duodopa, som är en behandling inom Parkinsons sjukdom samtidigt som vi gör långsiktiga satsningar på forskning, evidensbaserad behandling, patientnära arbete och vårdsamarbeten som skapar snabbare tillgång till neurologisk konsultation, Konsultativ Neurologi samt nära vård, ParkinsonHome. Vår forskning inom nervsystemet fokuserar på Parkinsons sjukdom, Alzheimers sjukdom, Multipel Skleros (MS), stroke samt ryggmärgsskador. För mer information, besök www.abbvie.com.

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Om AbbVie

AbbVie är ett forskande biopharmaföretag som arbetar för att utveckla innovativa behandlingar och hållbara vårdlösningar mot svåra sjukdomar, med målet att förbättra livet för människor som påverkas av sjukdom. Vi kombinerar vetenskap, kompetens och engagemang med målet att flytta fram gränsen för vad som är möjligt att uppnå med medicinsk behandling – med människan som berörs i centrum. De bästa lösningarna skapar vi tillsammans, och därför samarbetar vi med andra för att lösa framtidens hälsoutmaningar. Våra fokusområden är immunologi, neurologi, onkologi och virologi. AbbVie finns i 175 länder och har cirka 30 000 medarbetare. Sedan 2019 har vi en skandinavisk organisation för Sverige, Norge och Danmark med totalt cirka 230 medarbetare och med kontor i Stockholm, Oslo och Köpenhamn. 
Besök oss på www.abbvie.se, Facebook @AbbVieSverige och Twitter @abbvie_se.

Presskontakt

Birgitta Björnek

Birgitta Björnek

Presskontakt External Affairs Manager +46706308793