Gå direkt till innehåll
Tredje säsongen av podden ”Doktorn frågar” släpps på internationella barnreumatikerdagen

Pressmeddelande -

Tredje säsongen av podden ”Doktorn frågar” släpps på internationella barnreumatikerdagen

Idag, den 18 mars, uppmärksammas World Young Rheumatic Diseases Day, eller internationella barnreumatikerdagen, världen över för att hylla alla de barn, ungdomar och unga vuxna som lever med reumatisk sjukdom. Dagen till ära lanserar patientorganisationen Unga Reumatiker, i samarbete med AbbVie, en tredje säsong av den mycket uppskattade podcasten ”Doktorn frågar”. Podden vänder på det klassiska konceptet ”Fråga doktorn” – här är det istället vårdpersonalen som frågar och patienterna som svarar!

Podden vill inspirera till medskapande och delaktighet, och utmana normen av att det är vårdpersonal som sitter inne med alla svar och att patienter är passiva mottagare av vård och information. Första säsongen av ”Doktorn frågar” bjöd in till samtal mellan specialistläkare och patienter. Utöver täta kontakter med reumatologer har barn, ungdomar och unga vuxna med reumatism, samt deras anhöriga, även möten med annan vårdpersonal på regelbunden basis. I säsong två fick därför andra yrkesgrupper inom reumatologivården chansen att ställa frågor till patientrepresentanter och få mer kunskap och ökad förståelse för patienters upplevelser och behov. I den nya säsongen väljer man att blicka framåt, och morgondagens omhändertagande av reumatiska sjukdomar, och bjuder därför in studenter från de olika professionerna för att samtala med företrädare från Unga Reumatiker.

Många som lever med reumatisk sjukdom upplever att de inte är delaktiga och kan påverka valet av sin behandling (Unga Reumatiker rapporten 2018). Att känna sig sedd, hörd och respekterad är en förutsättning för trygghet och delaktighet i vården. Varje patient har unik kunskap om sig själv och sina behov, förväntningar och resurser men dessa behöver lyftas och synliggöras i mötet med vården för att möjliggöra en delaktighet från patientens sida.

− Vårt mål på AbbVie är att förbättra livet för människor som påverkas av sin sjukdom. Unga Reumatiker gör en mycket viktig insats med sitt arbete och det var en självklarhet för oss att även i år stödja podden ”Doktorn frågar”. Det är viktigt att personer med reumatism får möjlighet att lyfta sina personliga erfarenheter samt insamlade kunskaper om sin sjukdom. I tillägg till alla värdefulla insikter som lyfts i podden hoppas vi att den inspirerar vårdpersonalen att även till vardags våga lyssna mer på och ställa frågor till de som lever med sjukdomen, säger Linn Mandahl, vd för AbbVie Skandinavien.

”Doktorn frågar” vänder sig främst till vårdpersonal, men också till Unga Reumatikers medlemmar och andra intresserade. Podden produceras av Unga Reumatiker i samarbete med AbbVie och finns på alla podcast-plattformar och Spotify.

Om reumatisk sjukdom bland barn och unga

I Sverige får drygt 200 barn varje år diagnosen juvenil idiopatisk artrit (JIA), även kallad barnreumatism. I Sverige finns idag ca 2000 barn och ungdomar under 18 år som har just barnreumatism. Det finns också många vuxna som har JIA eftersom det är en kronisk sjukdom som en ofta har med sig hela livet. Och barnreumatism är inte den enda reumatiska diagnosen som barn och ungdomar får. Forskningen pratar om att det finns över 200 reumatiska diagnoser, och andra vanliga reumatiska sjukdomar är till exempel psoriasisartrit, ankyloserande spondylit och SLE. Någon exakt siffra på hur många barn, ungdomar och unga vuxna i Sverige som har någon typ av reumatisk sjukdom finns det tyvärr inte, men totalt sett lever över en miljon svenskar med reumatism.

Om Unga Reumatiker

Unga Reumatiker är en ideell organisation som arbetar för barn, ungdomar och unga vuxna med reumatisk sjukdom. Det gör man bland annat genom att driva opinion och verka för unga reumatikers rättigheter, skapa mötesplatser, sprida information och kunskap om reumatiska sjukdomar hos barn, ungdomar och unga vuxna, och verka för ökade forskningsinsatser. Visionen är att alla reumatiker ska känna livsglädje och kunna uppfylla sina drömmar!

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om AbbVie

AbbVie är ett forskande biopharmaföretag som utvecklar innovativa behandlingar mot svåra sjukdomar. Vi flyttar fram gränsen för vad som är möjligt att uppnå med medicinsk behandling och förbättrar livet för människor som påverkas av sjukdom. Våra fokusområden är immunologi, neurologi, onkologi, virologi och ögonsjukdomar. AbbVie finns i 175 länder och har cirka 48 000 medarbetare. I Skandinavien är vi cirka 330 medarbetare med kontor i Stockholm, Oslo och Köpenhamn. I alla tre skandinaviska länder placerar vi oss på Great Place to Works topplista över de bästa arbetsplatserna. Besök oss gärna på www.abbvie.se, Facebook @AbbVieSverige,och Twitter @abbvie_se.

Presskontakt

Elena Karpilovski

Elena Karpilovski

Presskontakt External Affairs Manager Immunologi, Hudsjukdomar, Mag-och tarmsjukdomar, Reumatiska sjukdomar +46 730 395 373

AbbVie är ett forskande biopharmaföretag som utvecklar innovativa behandlingar mot svåra sjukdomar.

AbbVie är ett forskande biopharmaföretag som utvecklar innovativa behandlingar mot svåra sjukdomar. Vi flyttar fram gränsen för vad som är möjligt att uppnå med medicinsk behandling och förbättrar livet för människor som påverkas av sjukdom. Våra fokusområden är immunologi, neurologi, onkologi, virologi och ögonsjukdomar. AbbVie finns i 175 länder och har cirka 50 000 medarbetare. I Skandinavien är vi cirka 330 medarbetare med kontor i Stockholm, Oslo och Köpenhamn. I alla tre skandinaviska länder placerar vi oss på Great Place to Works topplista över de bästa arbetsplatserna. Besök oss gärna på www.abbvie.se, Facebook @AbbVieSverige, och Twitter @abbvie_se.

AbbVie
Hemvärnsgatan 9
171 29 Solna
Sweden