Gå direkt till innehåll
Vinnaren av AbbVie Skandinaviens Golden Ticket utsedd

Pressmeddelande -

Vinnaren av AbbVie Skandinaviens Golden Ticket utsedd

AAX Biotech har utsetts till vinnare av den första AbbVie Skandinavien Golden Ticket som lanserats i samarbete med SmiLe. AAX Biotech, ett forskningsdrivet bioteknikföretag från Karolinska Institutet Innovations, erbjuder innovativa, egenutvecklade teknologier för tillverkning av bättre och mer effektiva antikroppsbaserade läkemedel inom flera terapiområden.

AbbVie Skandinaviens Golden Ticket-program är utformat med syftet att hjälpa ett lovande nystartat företag att kommersialisera sin innovativa läkemedelsforskning inom ett av AbbVies nyckelområden; onkologi, neurovetenskap, immunologi, oftalmologi och estetik.

Golden Ticket-utlysningen genererade ett stort antal sökande och efter noggrant analyserande föll juryns slutgiltiga val på AAX Biotech AB som utvecklar två unika plattformsteknologier; Seqitope™ och Opti-mAb™. Seqitope är en ny högupplöst, snabb och effektiv metod för att bestämma exakt var antikroppar binder sitt målprotein, vilket accelererar utvecklingen av nya antikroppar. Metoden kan användas i utvecklingen av läkemedel för behandling av t.ex. cancer och autoimmuna sjukdomar. Opti-mAb är en metod för att stabilisera antikroppar för bättre terapeutisk effekt. Detta är av stort värde i utvecklingen av t.ex. terapeutiska bi-specifika antikroppar och nya cellbaserade cancerbehandlingar som CAR-T, men även inom diagnostik. Utöver detta bidrar metoden till en effektivare produktion och en mer homogen produkt som kan leda till färre bieffekter vid klinisk användning.

– Vi är otroligt glada och inspirerade av att få så många ansökningar till vårt första Golden Ticket-initiativ i Skandinavien, säger Matthew Iles, vd på AbbVie Skandinavien.

– Ännu gladare är vi att idag kunna annonsera vinnaren, AAX Biotech, som vi har valt med stor omsorg då vi bedömer att de har en unik och lovande lösning som kan skapa värde för ännu fler patienter i framtiden, konstaterar Matthew.

– Vi är väldigt stolta över att få vara med och presentera vinnaren av AbbVies första skandinaviska Golden Ticket. AAX Biotech verkar inom ett spännande och snabbt växande område där deras teknologier har stor potential att bidra till utvecklingen av framtidens antikroppsbaserade läkemedel. Vi välkomnar bolaget till SmiLe och ser fram emot att under ett års tid stötta dem med vår kompetens och infrastruktur”, säger Ebba Fåhraeus, vd på SmiLe.

Inom ramen för Golden Ticket-programmet får AAX Biotech nu ett års tillgång till:

  • Labbutrymme, finansierat av AbbVie, med tillgång till forsknings- och kontorsfaciliteter och tjänster, tillhandahållna av SmiLe på plats i Lund
  • Mentorskap- och affärscoaching från SmiLe under hela året
  • Skräddarsytt stöd från AbbVies internationella forskare och mentorer
  • Exklusiv tillgång till AbbVie- och SmiLe-nätverk under året med möjlighet till framtida samarbete

– Vi är otroligt glada över att ha tilldelats AbbVie Scandinavia Golden Ticket och för möjligheten att få tillgång till SmiLe. Detta erkännande stärker vårt engagemang för innovation och att utmana gränserna inom bioteknikområdet. Tack vare detta stöd ser vi fram emot att avsevärt påskynda utvecklingen av nästa generations antikroppsläkemedel. Vårt mål är att möta dagens otillfredsställda medicinska behov och därigenom förbättra behandlingsmetoder samt patienters livskvalitet, säger Maria Knudsen, vd på AAX Biotech

För mer information, kontakta:

Ebba Fåhraeus, vd SmiLe, tel: + 46 73 400 04 33, e-mail: ebba@smileincubator.life

Theresia Bredenwall, External Affairs Director Scandinavia, AbbVie, tel: +46 72 718 32 23, e-mail: theresia.bredenwall@abbvie.com

Bakgrund AbbVie Golden Ticket

AbbVies Golden Ticket-program startade i USA 2018 för att stödja innovativa bioteknikföretag i tidiga skeden i deras arbete att utveckla nya behandlingar. Golden Tickets har tidigare lanserats på fler håll i världen, bland annat i Heidelberg, London samt Boston, Cambridge, Chicago och San Francisco/Silicon Valley.

Golden Ticket-programmet med SmiLe i Sverige är en naturlig förlängning av företagets affärsutveckling: att samarbeta med olika aktörer i samhället för att skapa god hälsa och välmående genom att tillhandahålla såväl finansiering som mentorskap och vetenskaplig expertis i ett tidigt skede i ett företags forskning och utveckling. Golden Ticket visar också AbbVies engagemang i att skapa en dynamisk och levande life science-industri.

Om AAX Biotech AB

AAX Biotech AB är ett bioteknikbolag specialiserat på nästa generations antikroppsbehandlingar. Bolaget erbjuder två unika och egenutvecklade teknologier, Seqitope™ och Opti-mAb™, som möjliggör high-throughput och högupplöst kartläggning av epitoper, samt stabilisering av ScFv-antikroppar (single chain variable fragments) för användning inom områden som bispecifika antikroppar och CAR-T-celler. Båda teknologierna syftar till att producera bättre och effektivare antikroppsbaserade läkemedel. Dessa innovationer positionerar AAX Biotech som en nyckelspelare på den snabbt växande marknaden för antikroppsbehandlingar. Bolaget är grundat av experter från Karolinska Institutet i Stockholm. Besök aaxbiotech.com för att läsa mer och följ AAX på LinkedIn.

Om SmiLe

SmiLe is a venture hub located in Lund, Sweden, specializing in accelerating the growth of innovative life science ventures. We offer tailored programs and educational courses, expert coaching, state-of-the-art labs, as well as access to international industry networks and funding opportunities. Since the start, our incubator program has supported more than 110 entrepreneurs and together they have attracted more than EUR 841 million in venture capital. To date, 21 of SmiLe´s companies have launched an IPO. SmiLe has been recognized as one of Europe’s Leading Startup-hubs 2024 by Financial Times and Statista.

Om AbbVie

AbbVie är ett forskande biopharmaföretag som utvecklar innovativa behandlingar mot svåra sjukdomar. Våra fokusområden är immunologi, neurologi, onkologi och ögonsjukdomar. Vi finns i 175 länder och har cirka 50 000 medarbetare. I Skandinavien är vi cirka 330 medarbetare med kontor i Stockholm, Oslo och Köpenhamn. I alla tre skandinaviska länder placerar vi oss på Great Place to Works topplista över de bästa arbetsplatserna. Besök oss gärna på www.abbvie.se, Facebook@AbbVieSverige, och X@abbvie_se.


Ämnen

Kategorier


Om AbbVie

AbbVie är ett forskande biopharmaföretag som utvecklar innovativa behandlingar mot svåra sjukdomar. Vi flyttar fram gränsen för vad som är möjligt att uppnå med medicinsk behandling för att förbättra livet för människor som påverkas av sjukdom. Våra fokusområden är immunologi, neurologi, onkologi och ögonsjukdomar. AbbVie finns i 175 länder och har cirka 50 000 medarbetare. I Skandinavien är vi cirka 330 medarbetare med kontor i Stockholm, Oslo och Köpenhamn. I alla tre skandinaviska länder placerar vi oss på Great Place to Works topplista över de bästa arbetsplatserna. Besök oss gärna på www.abbvie.se, Facebook @AbbVieSverige, och X @abbvie_se. (tidigare Twitter).

Kontakter

Theresia Bredenwall

Theresia Bredenwall

Presskontakt Government and External Affairs Director Företagsnyheter, forskning och utveckling +46 8 684 44 600

AbbVie är ett forskande biopharmaföretag som utvecklar innovativa behandlingar mot svåra sjukdomar.

AbbVie är ett forskande biopharmaföretag som utvecklar innovativa behandlingar mot svåra sjukdomar. Vi flyttar fram gränsen för vad som är möjligt att uppnå med medicinsk behandling och för att förbättra livet för människor som påverkas av sjukdom. Våra fokusområden är immunologi, neurologi, onkologi och ögonsjukdomar. AbbVie finns i 175 länder och har cirka 50 000 medarbetare. I Skandinavien är vi cirka 330 medarbetare med kontor i Stockholm, Oslo och Köpenhamn. I alla tre skandinaviska länder placerar vi oss på Great Place to Works topplista över de bästa arbetsplatserna. Besök oss gärna på www.abbvie.se, Facebook @AbbVieSverige, och X (tidigare Twitter) @abbvie_se.

AbbVie
Hemvärnsgatan 9
171 29 Solna
Sweden